De grote dag….

Zaterdag was dan eindelijk de grote dag.

Alex en ik zijn donderdag al naar Lomé gegaan om de laatste dingen te organiseren. Ik ben deze twee nachten bij een kennis ondergebracht, en vrijdag avond kwam een zusje van Alex daar ook slapen, zodat ik niet alleen was de laatste nacht. Alex kwam me zaterdagmiddag ophalen. Een oom had zijn Toyota 4X4 beschikbaar gesteld en een neefje fungeerde als chauffeur. Ruim op tijd kwamen we aan bij het gemeentehuis. We waren officieel het tweede stel dat die dag zou trouwen. Aangezien het stel voor ons te laat was, besloot de burgemeester ons eerst te trouwen. Het programma voor onze dag zou te lang duren voor iedereen die nog terug moesten reizen naar Atakpamé (160 km). Dus hebben we besloten akkoord te gaan om eerder dan gepland te trouwden. Het gevolg was helaas dat gasten nog niet gearriveerd waren en dus hebben veel mensen ( inclusief onze fotograaf) het gedeelte in het gemeentehuis gemist! Het officiële gedeelte in het gemeentehuis duurde echter maar 20 minuten en toen wij naar buiten liepen waren inmiddels de meeste gasten gearriveerd. Natuurlijk waren er mensen die teleurgesteld waren dat ze geen getuige konden zijn… maar dit is snel omgeslagen in blijdschap. We hebben vervolgens de tijd genomen om met mensen op de foto te gaan alvorens we vertokken naar de zaal waar de kerkdienst gehouden zou worden. Daar aangekomen hebben Alex en ik buiten gewacht tot de meeste mensen plaats genomen hadden. Tijdens het zingen van het eerste gezang is eerst Alex, en een paar minuten daarna ben ik naar binnen gelopen. De dienst heeft ongeveer 2 uur geduurd. Iedereen werd welkom geheten en de dienst werd geopend met gebed. Hierna was er de preek. Er werd gepreekt in het Frans en vertaald in het Ewe. Het tekst gedeelte was Efeze 5: 22-29. Na de preek hebben Alex en Ik elkaar trouw belooft en de ringen uitgewisseld. Na het zingen van enkele gezangen en een gebed kreeg Jeremie ( de man van Esther) het woord. Hij las een brief voor die geschreven was door mijn familie in Nederland en vertaald is in het Frans. Dit was een echte verassing en zeker op een Afrikaanse bruiloft, waar de vertegenwoordiging van beide families erg belangrijk is, was het heel goed dat ook mijn familie hun stem hebben laten horen!

Na de kerkdienst zijn er nog meer foto’s gemaakt waarna iedereen een rijst maaltijd kreeg.

Alex’ zussen waren ’s ochtends om 5.00 uur al begonnen met het koken van rijst voor meer dan 200 gasten! Rondom 19.00 waren de meeste gasten vertrokken en hadden we ook afscheid genomen van de gasten die helemaal vanuit Bembereke (noord Benin) gekomen waren.

Al met al was het een geweldige dag en hebben we ervan genoten. Zoveel blije mensen om ons heen, die allemaal schitterend verpakte cadeaus gaven. Voor mij was het ook een weerzien van vrienden uit Benin. Het was inderdaad jammer dat er geen familieleden of vrienden vanuit Nederland bij waren, maar dit wist ik van te voren. Anatole, een goede vriend die ik ken van de tijd in Engeland en die nu predikant is in Kameroen, was speciaal voor ons trouwen overgekomen. Rondom 20.00 werden Alex en ik naar het huis gebracht waar we nu ruim een week vakantie hebben. Het is in een rustige buitenwijk van Lomé en echt een prima plaats om een poosje te verblijven… ;-). Zondag zijn we naar de kerk in Lomé geweest. Deze week hopen we de familieleden van Alex die in Lomé wonen te groeten en hen te bedanken voor al hun hulp afgelopen zaterdag.

Ik heb ook foto’s voor jullie in de fotogalerij.

Comments are closed.